Am profitat de o zi călduroasă de toamnă și am venit la prietenul meu Adelin din Corabia ca să-i văd mica colecție de motociclete și să facem motociclism teoretic la un grătar și o bere.
Văzând atâtea modele interesante, nu eram hotărât ce să filmez azi, un Moto Guzzi V85 TT, sau un V7 Carbon, un scuter Honda Helix 250 cu ataș sau un CRF 300L și o gașcă întreagă de ciudați, care stă în spatele camerei, se întreabă care va fi subiectul zilei.
Chiar dacă nu este cea mai mare, spectaculoasă sau puternică, azi vă prezint Honda CRF 300L.
Motivul real al acestei decizii este faptul că am început acest material cu mult timp în urmă, am filmat ilustrația, scenele din mers și doar o mișcare greșită a întârziat finalizarea prezentării.
În loc să mă bucur de o plimbare cu CRF 300L, am poposit la spital, aventură urmată de o pauză destul de lungă.
Dar asta e viața și, ca să termin filmul, era nevoie să filmez comentariul.
Unde se putea face asta mai bine decât la o întâlnire cu băieții, la un pahar de vorbă, așa că zis și făcut.
Așadar, Honda CRF 300L, cel mai nou model al familiei CRF, născută în anul 2000.
În cei peste 20 de ani de existență a modelelor cu motor în 4 timpi destinate folosinței off-road, gama CRF a cuprins modele CRF-F, CRF-R, CRF-RX, CRF-X, CRF-M și, în fine, CRF-L, modele înmatriculabile dar având o configurație care caracterizează motocicletele orientate către folosința în afara asfaltului.
Primul CRF-L a fost un 230, urmat de varianta îmbunătățită de 250 cmc.
Modelul de 300 pe care vi-l prezint a fost lansat în sezonul 2021, nu pentru a oferi o variantă mai mare, ci o motocicletă mai bună.
Chiar dacă are un motor cu 36 cmc mai mare, care produce cu 10% mai multă putere și cu 18% mai mult cuplu, chiar dacă motocicleta este mai lungă și mai înaltă decât generația precedentă și cu o poziție a șeii mai înaltă, are un ampatament mai mare, amortizoare mai lungi, cu cursă mai mare pe față, pe spate și gardă la sol mai mare, CRF 300 L are o masă cu 4 kg mai mică, adică 142 kg la plin.
La reducerea masei, un aport major revine cadrului semidublu leagăn din oțel, cu peste 2 kg mai ușor și basculei din aluminiu, la care s-au economisit 550 grame. Motocicleta a păstrat configurația tipică modelelor off-road și este chiar mai bine echipată pentru folosința pe teren accidentat, dar nu trebuie să vă lăsați înșelați de aspectul ei. Nu este o motocicletă pentru mersul extrem.
Are dimensiunile potrivite, cu amortizoarele față de 43 mm diametru, arată corespunzător, dar, cu motorul ei care produce 27 CP, este o motocicletă tipică pentru Honda, este pentru toți, nu numai pentru campioni.
Doar motto-ul companiei ne explică pentru cine face Honda motociclete: “For the nicest people”, motociclete pentru oameni liniștiți, nu pentru cei înrăiți, amatori de sport extrem.
Cu CRF 300L nu te duci nici la Romaniacs, nici la vreun alt fel de competiție.
Este făcută pentru cei care vor să se distreze relaxat, fără pretenții sportive, în afara asfaltului, atunci când nu merg pe stradă.
Și încă ceva: nu cred că această motocicletă poate fi singura motocicletă. Sau mă rog, eu nu aș lua-o ca singură motocicletă. Nu oferă protecție la vânt, sunt puține soluții pentru instalarea unui sistem de bagaje, folosința ei presupune un anume stil de mers și un anume fel de echipament. Ca să fii în ton cu motocicleta trebuie să porți echipament de off-road, ceea ce nu e practic în oraș, ba e chiar ridicol.
O văd ca pe o a doua motocicletă, sau a treia, așa cum am văzut aici, la Adelin, dar asta depinde de posibilități.
În timpul liber, după ce te-ai săturat de mers în oraș sau în excursii mai lungi cu alte motociclete, scoți motorul pentru teren accidentat și te duci în pădurea din spatele casei, sau pe terenurile din apropiere și te relaxezi închipuindu-ți că faci enduro.
Tot atât de adevărat este că CRF 300L este perfectă pentru drumurile proaste: amortizoare serioase, cu cursă lungă, de 260 mm pe față și spate, o gardă la sol de 285 mm datorită motorului ridicat cu 20 mm în cadru, cu o lungime și un ampatament mai mari, care îi conferă stablitate și toate astea fac ca denivelările obișnuite să nu conteze. În oraș ajungi să nu te mai uiți la canale, linii de tramvai, găuri în asfalt, pe care aproape nu le simți.
O să spuneți că mă contrazic, dacă e atât de bună pe drumuri proaste, de ce să nu fie singura motocicletă ?
Pentru tot ce v-am spus până acum. Nu e comod să mergi cu o astfel de motocicletă până la Constanța, nu e simplu să-i pui niște bagaje care să conteze, nu oferă protecție la vânt și o astfel de motocicletă nu trebuie să te protejeze la vânt, echipamentul este altul decât cel obișnuit, dacă nu vrei să fii cocalar și tot aşa.
Altfel, eu sunt primul care încurajează pe oricine vrea să ia o a doua motocicletă pentru distracție, să ia un astfel de model. Totul este să-ți permiți cei 6750 de euro, prețul actual al acestei motociclete și distracția este garantată.
Și este foarte posibil ca, după ce o înțelegi și o apreciezi la adevărata ei valoare, să începi să pui pe ea tot felul de accesorii, care îți fac viața frumoasă, așa cum a făcut prietenul meu.
Echipamentul folosit la testul modelului Honda CRF 300L
Cască HJC FG-Jet – Asfalt Uscat
Geacă REV’IT Vertex Air – Motor Team
Pantaloni Clover GTS 4 WP – Motor Team
Ghete Alpinestars SMX-1 R Vented – Motor Team
Mănuşi Bering Grissom – BBMoto
Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe Facebook, LinkedIn sau X (ex Twitter) iar filmele sunt postate pe canalul YouTube.