Modelele sportive fiind probabil cea mai admirată categorie de motociclete, azi vă prezint Ducati Panigale V2 Troy Bayliss, un omagiu adus primei victorii în campionatul mondial de Superbike a marelui campion, la împlinirea a 20 de ani de la această reușită.
De trei ori campion mondial de Superbike cu trei modele diferite Ducati, cu 52 de victorii și 94 de podiumuri, Troy Bayliss este una dintre legendele în viață ale motociclismului.
Este considerat al treilea pilot ca valoare din istoria competiției, după Jonathan Rea, cu cele șase titluri consecutive ale sale și după Carl Fogarty cu alte patru titluri reușite tot cu Ducati.
Și dacă moda motocicletelor exclusiviste, produse în serie limitată în parteneriat cu firme de auto sau cu producători de articole de lux este în mare ascensiune, de ce să nu se producă și unele asociate cu marii piloți și cu performanțele lor.
Cred că nu se putea găsi un nume mai sonor și un ambasador al firmei mai cunoscut și respectat ca Bayliss, a cărui retragere din competiții este proaspătă și campionul este încă prezent în memoria colectivă, datorită victoriilor sale spectaculoase, pe care am avut șansa să le comentez în direct cu câțiva ani în urmă.
De-a lungul carierei sale, Bayliss a concurat numai pe motoarele cu doi cilindri în V produse de Ducati și era normal ca motocicleta omagiu să fie construită respectând aceeași soluție tehnică, adică alegând un model din gama actuală, pe platforma unui Panigale V2.
Motorul Superquadro cu doi cilindri în V la 90 de grade, de 955 cmc, cu patru supape pe cilindru, răcit cu lichid și cu distribuție Desmodromică, produce o putere maximă de 155 CP la 10.750 rpm și un cuplu maxim de 104 Nm la 9.000 rpm.
Propulsorul este instalat pe un cadru monococă din aluminiu, asistat de o basculă monobraț din aluminiu, fiind în același timp membru portant al șasiului.
Și acum ajungem la partea care deosebește modelul omagial de varianta V2 standard: amortizoarele.
La o motocicletă care poartă numele unui mare campion și chiar semnătura lui pe rezervor, nu se puteau folosi niște amortizoare obișnuite, ci produsul cel mai performant de pe piață: Ohlins.
Furcă telescopică inversată NIX 30 complet reglabilă, cu elementele de 43 mm și cursă a roții de 120 mm, cu un TTX 36 complet reglabil pe spate și amortizor de direcție produs de același furnizor.
Și frânele sunt de top: dublu disc semiflotant de 320 mm pe față și etriere radiale Brembo M4.32, cu 4 pistonașe, disc de 265 pe spate cu etrier Brembo cu 2 pistonașe, completate de sistem ABS Bosch EVO activ pe viraje cu trei niveluri de intervenție.
174,5 kg la gol, un rezervor de combustibil de 17 litri și un consum mediu declarat de 6 litri/100, dar cui îi mai pasă de consum, când motocicleta arată în halul ăsta ?
Avem și electronică. Multă. Mult mai multă decât a avut vreodată modelul 996 R cu care Troy Bayliss a câștigat campionatul mondial din 2001.
Moduri de livrare a puterii, 3 moduri de pilotaj, control al tracțiunii Ducati EVO cu 8 niveluri de intervenție, control al plecărilor pe o roată Ducati cu 4 niveluri de intervenție și sistem de control al frânei de motor EVO cu 3 niveluri.
Cu atâta electronică, o motocicletă decorată ca una de campionat mondial poate fi folosită de orice neajutorat, care va fi protejat și salvat din situații imposibile de toate sistemele de siguranță și control despre care v-am povestit.
Cum merge ? Ca un Panigale V2 cu amortizoare mai bune, dar unul cu care nu poți trece neobservat pe stradă pentru că ar atrage toate privirile.
Cum arată ? Trebuie să vă mai spun cum arată ? Demențial. Cine nu și-ar dori așa ceva ?
Eu unul aș ține-o iarna în casă, să-mi clătesc ochii ceas de ceas.
E adevărat că un astfel de moft m-ar costa 25.470 euro, dar jur, dacă n-aș ști ce să fac cu banii ăștia, ar fi cel mai de preț bibelou din casa mea.
Oricât ar fi de frumos, străzile din marile orașe ale țărilor bogate nu sunt pline de Panigale V2 Troy Bayliss numai pentru că bijuteria asta s-a fabricat într-o serie limitată, dintre care motocicleta de aici este exemplarul numărul 4063 și va rămâne pentru mine și pentru mulți alții doar un vis frumos.
Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe Facebook, LinkedIn sau X (ex Twitter) iar filmele sunt postate pe canalul YouTube.