Am lângă mine trei scutere Honda, toate echipate cu același motor, dar complet diferite. SH350i, Forza 350 și ADV 350, trei modele diferite, cu trei povești diferite, construite pentru trei utilizări diferite.
Scuterele sunt pe val în sfârșit și în România. Legea care permite utilizarea scuterelor de 125 cmc cu permis categoria B a reprezentat o creștere bruscă și spectaculoasă. E adevărat, la început scuterele mici, dar pofta vine mâncând.
După primul scuter de 125, mulți vor aprecia avantajele pe care ți le oferă mobilitatea scuterului și vor trece la mai mult, la mai mare, mai rapid. Și aici Honda, liderul de piață, vine cu o ofertă generoasă.
Nu mai puțin de trei modele, toate având același propulsor, motorul enhanced Smart Power+, un motor în patru timpi, de 330 cmc, care produce o putere maximă de 29 CP la 7500 rpm și un cuplu de 31,5 Nm la 5250 rpm.
Și atunci, dacă toate cele trei modele au același motor, care sunt diferențele, din moment ce oferă aceleași performanțe ? Aici, cea mai mare greșeală ar fi ca cineva să cumpere scuterul pentru cum arată, nu pentru utilitatea sa.
SH 350i are în spate o istorie de peste 40 de ani. Și nu aș vrea să faceți o confuzie: abrevierea SH nu vine de la second hand, ci de la Super Handling, super manevrabil, gândit pentru utilizarea zilnică în trafic.
Primul SH a fost de 50 cmc și a fost lansat pe piață în 1984. Succesul înregistrat în Europa a fost surprinzător și 12 ani mai târziu, fabrica a fost mutată în Italia.
Modele de 50, 100, 125, 300 și în cele din urmă 350 cmc au făcut din familia Honda SH gama cea mai cerută. Peste un milion de scutere au fost vândute în Europa în cei 40 de ani, SH 300
fiind ani de zile cel mai vândut scuter în Italia, o țară în care utilizatorii știu să aleagă modelul potrivit și poate ce este mai important, există categoria celor care folosesc scuterul pentru utilitate, nu pentru cum arată sau pentru că e la modă, lucru care nu se va întâmpla în România mulți ani de acum înainte.
Ce califică acest scuter pentru utilizare zilnică ?
Este cel mai manevrabil dintre cele trei, are roți față/spate de 16 inchi, care preiau foarte bine eventualele denivelări, o cursă a ghidonului de 45 grade față de centru, care permite schimbări rapide de direcție de pe o bandă pe alta și cea mai redusă masă la plin, de 127 kg. Dacă mai luăm în calcul viteza maximă de 134 km/h și sistemul de control al tracțiunii, SH 350i este o alegere perfectă pentru cei care intenționează să folosească scuterul mai mult în oraș.
Și atunci unii se vor întreba: de ce nu Forza 350i ? E mai slab, e prea tare ?
Nimeni nu spune că nu ar fi bună, dar modelul Forza este gândit pentru altceva, este poziționat în segmentul premium al clasei medii, oferă un echilibru ideal între performanță și confort. Îți oferă un mers mai comod, eventual pentru drumuri lungi, este mai lung, cu o șa mai generoasă, este un scuter care trebuie să-ți ofere o senzație de bine, pe când SH este utilitar, trebuie să fie eficace în trafic, să te strecori mai ușor, să preiei gropile din asfalt, este catârul din gamă. Și asta l-a făcut timp de mulți ani modelul preferat al celor din vestul Europei care vor să meargă cu scuterul la serviciu.
Scuterul Forza este mai greu, cu o masă la plin de 186 kg, are niște suspensii mai moi, parbriz reglabil electric pe o plajă de 180 mm, un spațiu de depozitare mare sub șa, suficient pentru 2 căști integrale, noul ecran TFT de cinci inch permite conectivitate Honda RoadSync (care va fi disponibilă în România în viitorul foarte apropiat). Faptul că este mai greu nu înseamnă că este mai leneș, pentru că poate parcurge primii 200 metri în 10,4 secunde și atinge o viteză maximă de 137 km/h, având o autonomie de peste 340 km.
Dacă primele două modele sunt bune în trafic, respectiv la plimbări lungi sau la un mers de plăcere, la ce servește cel de-al treilea model, ADV 350 ?
Asta este urmarea surprizei pe care ne-a făcut-o Honda în 2017, atunci când a lansat pe piață fantasticul model X-ADV, o motocicletă îmbracată în haine de scuter, un partener de aventură pentru cei care cochetează cu mersul în afara asfaltului. După succesul înregistrat de scuterul pe care mulți l-au declarat struțo-cămilă, dar nu au putut să-i conteste calitățile, a urmat ADV 350, prima generație prezentată publicului în 2022.
Trei ani mai târziu Honda ne oferă această versiune îmbunătățită, cu același motor instalat pe un cadru din oțel tubular și echipat cu furcă telescopica inversată de 37 mm și amortizoare spate reglabile cu compensator extern. În acest fel scuterul are o cursă a rotii față de 125 mm, respectiv 130 mm pe spate, detaliu tehnic care îi asigură o ținută de drum bună pe trasee cu denivelări, aderența roții spate fiind gestionată de HSTC, sistemul de control al tracțiunii Honda.
Toată lumea a auzit de controlul tracțiunii la scutere, dar nu știu câți au înțeles ce face acest sistem de control și siguranță. E simplu: sistemul detectează orice diferență dintre viteza de rotație a roților față/spate și, dacă roata spate se învârte cu o viteză mai mare, adică pierde aderența, sistemul controlează cuplul motor prin injecția de benzină, adică taie alimentarea, roata spate își reduce viteza și recapătă aderența.
Acum parcă aud alte comentarii: păi dacă e așa de bun, dacă merge și în afara asfaltului, de ce să nu o cumpăr pentru utilizarea zilnică ?
Pentru că mersul în off-road presupune altă poziție, nu cea mai comodă la drum lung, amortizoarele fac față la denivelări, dar pentru asta sunt mai dure, șaua, sub care există spațiu suficient pentru două căști integrale, trebuie să fie mai dură, nu e ca fotoliul de la Forza.
Alegerea celei mai bune variante, mai ales atunci când ai la dispoziție mai multe variante, se face luând în calcul modul de utilizare pe care îl vei avea, locurile în care vrei să mergi cu viitorul scuter, cât la sută vei merge în oraș, cât la sută în afară, cât pe asfalt și cât pe drumuri denivelate.
În nici un caz nu trebuie să primeze culoarea scuterului, care trebuie să se potrivească cu poșeta nevestei sau forma care îmi place, fără să știu ce voi face cu respectivul scuter.
Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe Facebook, LinkedIn sau X (ex Twitter) iar filmele sunt postate pe canalul YouTube.