De mai mulți ani, cea mai cerută gamă de motociclete în România este cea a modelelor sportive. Știm să mergem sau nu, suntem în stare să le controlăm sau nu, de la prunc cu țâța-n gură până la moș cu barba sură, toți vrem vitezane, arată bine cu carene.
Așa că asta v-am aduc în platou, o vitezană și anume ultima creație a companiei din Borgo Panigale, denumită cum altfel decât Panigale V2.
Primul model Panigale a fost introdus pe piață în 2011 și în cei 14 ani de viață ai modelelor din această familie, au fost produse mai multe versiuni, cu capacități cilindrice diferite, soluția tehnică fiind în general aceeași: un motor cu doi cilindri în V, membru portant al șasiului, instalat pe un cadru monococă din aluminiu, care a înlocuit tradiționalul cadru din oțel tip grindă cu zăbrele cu care Ducati ne obișnuise de ani de zile.
Asta până în 2018, atunci când producătorul italian a introdus pe piață motorul cu patru cilindri în V, care a îmbogățit oferta modelelor sportive existente pe piață.
Următoarea mare surpriză a fost lansarea noului model Panigale V2, eveniment care a avut loc în toamna anului trecut.
După o primă variantă de 955 cmc cu distribuție desmodromică comercializată începând din 2020, ultima versiune are un motor de 890 cmc care a revenit la distribuția clasică, combinând performanța cu respectarea standardele privind emisiile de CO2.
Puterea maximă este de 120 cai la 10750 rpm iar cuplul de 93 Nm la 8250 rpm, 70% din cuplu fiind oferit începând de la 3000 rpm, îmbunătățind performanța în plaja de turații joase și mijlocii, lucru care face motocicleta mai ușor de utilizat pe stradă.
Spre deosebire de modelul precedent care era derivat din platforma modelelor superbike de cilindree mare, noul V2 este proiectat și construit de la zero, motocicleta fiind menită a fi utilizabilă în trafic, dar și agilă pe circuit.
Principala caracteristică tehnică, de-a dreptul surprinzătoare, este diferența de masă dintre cele două generații. Panigale V2 2025 este cu 17 kg mai ușoară decât versiunea anterioară, 9,4 kg provenind din masa noului motor, care înlocuiește vechiul Superquadro, în condițiile în care respectarea normelor actuale de poluare presupune utilizarea unor eșapamente mult mai grele decât cele de până acum.
Și cu toate acestea, inginerii de la Ducati au reușit să economisească 17 kg, producând o motocicletă care cântărește fără combustibil doar 179 kg, fiind în acest fel cea mai ușoară motocicletă din istoria familiei Panigale.
Chiar dacă puterea furnizată este departe de cea a modelelor mai mari, motocicleta are un pachet electronic impresionant, mulțumită instalării unei platforme inerțiale de măsurare a maselor pe 6 axe și a accelerației electronice ride-by-wire: moduri de livrare a puterii, moduri de
pilotaj, controlul tracțiunii, controlul plecărilor pe o roată, ABS Bosch activ pe viraje, control al frânei de motor, sistem de control a presiunii în anvelope și sistem de schimbare rapidă a treptelor de viteză în dublu sens.
Suspensiile față Marzocchi, amortizorul spate Kayaba, frânele Brembo și anvelopele Pirelli Diablo Rosso 4 completează fișa tehnică a supermotocicletei care se încadrează în clasa Supersport.
Cu toate că sistemele electronice de control și siguranță instalate fac motocicleta să se comporte ca una obișnuită de stradă, nu aș recomanda-o niciodată unui începător sau unui pilot cu experiență limitată. Nu neapărat din cauza puterii, care nu este înspăimântătoare, ci datorită frânelor agresive, a poziției sportive de pilotaj și a tuturor celorlalte diferențe dintre acest model și motocicletele obișnuite cu care te poți duce la piață.
Parcă vrând să-mi dea dreptate, echipa tehnică de la Ducati a avut ideea să-l urce pe Marc Marquez în șaua unui Panigale V2 de serie, fără modificări, pe pista Academiei Aspar.
După câteva ture de încălzire, multiplul campion mondial a spulberat recordul pistei pe care se antrenează piloții academiei, toți participând în campionatul mondial la diferite clase.
Și, ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, după testul motocicletei de stradă, Marquez a urcat în șaua unei motociclete de competiție utilizată în sezonul trecut la clasa MotoGP, cu care a scos un timp similar cu cel înregistrat cu motocicleta de serie.
Idee de marketing perfectă. Imediat după acest test atent promovat de companie, a început nebunia. În toate țările și surprinzător și în România, zeci de oameni au început să sune la magazinele rețelei oficiale Ducati întrebând de Panigale V2, ca cel pe care a mers Marquez.
Așa cum spuneam la început, oameni care știu să meargă sau nu, care sunt în stare să o controleze sau nu, dintr-o dată au avut în gând să cumpere o astfel de motocicletă.
Probabil că nu toți vor finaliza intenția, dar nu pentru că s-ar răzgândi, ci pentru că nu și-o permit: cea mai ieftină variantă Panigale V2 costă în România 17460 euro.
Pentru multă lume ăștia nu sunt mulți bani, dar atât timp cât poți să cumperi o chinezească carenată, care de la 50 de metri arată tot așa, mulți optează pentru ceva mai ieftin cu care oricum rup gura vecinilor, mulți văd, puțini cunosc.
Dar, chiar dacă de la distanță arată lafel, finisajele și lucrătura de la Panigale, piesele atent proiectate și realizate, performanțele și, de ce să nu recunoaștem, sunetul motorului nu seamănă cu nimic și deocamdată nu sunt egalate de nimic.
Știu, vor fi mulți cei care poate mă vor contrazice, dar, ca să aibă o părere bazată pe experiență proprie, nu pe păreri ale altora citite în diferite articole pe Internet, trebuie să fi testat motocicleta sau motocicletele pe care le comparăm.
Așa că puneți mâna și testați, după care puteți să aveți propria părere, poate diferită de a mea.
Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe Facebook, LinkedIn sau X (ex Twitter) iar filmele sunt postate pe canalul YouTube.