În materialele pe care vi le prezint de obicei este vorba despre motociclete, despre cât sunt de utile în trafic sau în competiții și despre performațele lor. De data aceasta vă prezint o motocicletă care se pare că a fost produsă pentru colecționari și are mari șanse să nu vadă șoseaua, nici măcar pista: Triumph Speed Triple 1200 RR Breitling Limited Edition.
Această motocicletă reprezintă rodul parteneriatului a două mari companii, care au valori comune.
Tehnologia modernă se întâlnește cu stilul clasic în cea mai recentă colaborare dintre Triumph Motorcycles și producătorul elvețian de ceasuri de lux Breitling, două mărci recunoscute pentru performanță, stil și inginerie de precizie.
Captând esența libertății pe care ți-o oferă motocicleta și celebrând spiritul comun de inovație al celor două mărci, Triumph a lansat pe piață modelul Speed Triple 1200 RR Breitling produs într-o ediție limitată, în timp ce Breitling a prezentat publicului ceasul Chronomat B01 42 Triumph.
Pentru realizarea acestei bijuterii râvnită de mulți, Triumph a plecat de la platforma modelului de serie Speed Triple 1200 RR, ultima versiune a unei familii născută în 1994.
Povestea modelelor Speed Triple a început cu T309, un streetfighter, o motocicletă de sport dezbrăcată de carenă, urmat de T509, de 955i, 1050, 1200 RS și, în fine, de 1200 RR, cel mai evoluat și performant membru al familiei.
Nici nu cred că putea fi ales pentru acest proiect un model mai potrivit, 1200 RR fiind o adevărată bestie mecanică, râvnită și temută în aceeași măsură. Dacă motoarele cu trei cilindri în linie sunt
considerate ca fiind printre cele mai echilibrate, ele furnizează în același timp o putere mai dificil de controlat fără actualele sisteme electronice de control și siguranță.
180 CP obținuți la 10750 rpm și 125 Nm la 9000 rpm sunt performanțele oferite de motorul cu trei cilindri, răcit cu lichid, instalat pe un cadru din aluminiu, completat de un subcadru din același aluminiu și asistat de bascula din aluminiu, rezultând o motocicletă de doar 199 kg la plin, cu amortizoare Öhlins semi-active gestionate electronic și frâne Brembo.
Produs într-o serie limitată de doar 270 de unități numerotate, motocicleta este vopsită într-o combinație coloristică personalizată cu detalii aurii premium pictate manual, șa din piele cu cusături atent realizate, amortizor performant Akrapovič și piese ultra-ușoare din fibră de carbon.
Prezența partenerului Breitling se regăsește în detalii: în ecranul de pornire personalizat Breitling, logo-ul Breitling gravat cu laser pe roata din spate, o insignă Breitling aurie pe rezervor și numele firmei gravat pe jug, alături de anul 1884 în care a fost fondată compania și numărul motocicletei, în cazul nostru singura unitate ajunsă în România fiind 167.
Proprietarii unei astfel de motociclete vor avea oportunitatea unică de a achiziționa la comandă un ceas Triumph Owners Exclusive, cu cadran din carbon, curea din piele maro de aligator, având gravat pe carcasa din spate numărul motocicletei lor, care este înscris pe jugul motocicletei, creând un set unic în care ceasul și povestea motocicletei se completează.
Ceasul Chronomat B01 42 Triumph este o fuziune de titan și aur roșu de 18k, împodobit cu un cadran antracit, făcând trimitere la nuanțele întunecate ale motocicletei, în timp ce detaliile aurii aduc un omagiu amortizoarelor față Öhlins, cu finisajul lor auriu.
Proiectat inițial în 1983 pentru echipa italiană de acrobație aeriană Frecce Tricolori, modelul Chronomat a reintrodus sistemele mecanice într-o lume dominată la acea oră de tehnologia quartz, noul B01 42 Triumph fiind un ceas născut dintr-o filozofie comună cu cea a producătorului Triumph, rezultat din rolul de pionier pe care fiecare dintre cele două companii îl are în domeniul său de activitate.
Un personaj important al companiei din Hinckley a spus despre acest proiect: „În echipă cu Breitling, am unit două lumi, oferind publicului rezultatul pasiunilor noastre comune pentru precizie, viteză și stil impecabil.” Și cred că are dreptate.
Acum că am lămurit cum a apărut această motocicletă și ce oferă ea viitorului posesor, nu mai rămâne să afăm decât prețul, detaliu pe care sunt sigur că îl așteaptă toată lumea.
Ei bine, Triumph Speed Triple 1200 RR ediția limitată Breitling costă în România 25.990 euro. Cât mai costă ceasul pereche, asta este altă poveste, dar sunt sigur că nu este cel mai scump ceas din lume, tot așa cum nici motocicleta aceasta nu este cea mai scumpă dintre cele pe care le-am prezentat până acum.
Probabil că acum încep comentariile: motocicletele trebuie să circule, să facă kilometri, nu să stea nepornite în colecții private aparținând unui om care probabil nici nu are permis de conducere.
Eu nu sunt de acord. Colecționarii sunt de multe feluri. Se colecționează șervețele, cutii de chibrituri, halbe de bere, timbre și în extrema cealaltă, motociclete și mașini iar în România s-a dovedit că sunt generali care colecționează mii de tablouri și președinți care colecționează șase case.
De ce să fim împotriva unei colecții de motociclete care stau fără să circule? Este ca și cum am cere filateliștilor să lipească timbrele din colecție pe plicurile de corespondență. Lăsați oamenii să bage banii în ce colecții vor ei, noi avem probleme noastre, ei pe ale lor.
Până una-alta și până la povestea viitoare vă doresc mii de kilometri de bucurii și mergeți cu grije!
Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe Facebook, LinkedIn sau X (ex Twitter) iar filmele sunt postate pe canalul YouTube.