Nimeni nu ar fi putut anticipa succesul pe care avea să-l înregistreze gama MT, cu o rețetă tehnică simplă: un motor cu cuplu și putere livrate liniar, amplasat pe un șasiu care oferă o poziție de pilotaj comodă, vânzările depășind destul de repede 100.000 de unități în întreaga lume.
De la motoarele mari, Yamaha a trecut la cele de cilindree medie și chiar mică, prin introducerea modelelor de 125 și 300 cmc, acoperind astfel întreaga gamă de potențiali clienți.
Acest ultim segment, al motoarelor care se adresează folositorilor cu permis de conducere categoria A2, a devenit unul dintre cele mai disputate de producători, toate marile firme lansând modele cu aceeași capacitate cilindrică.
Cele mai multe companii au luat decizia să ofere atât un model sportiv, cât și unul naked, folosind aceeași platformă. Kawasaki a produs Ninja 300 și Z300, KTM RC390 și Duke 390, Honda CBR300R și CB300R, iar Yamaha a produs modelul YZF-R3 și varianta dezbrăcată Yamaha MT-03.
Yamaha nu numai că a folosit aceeași platformă pentru ambele modele, ci a păstrat toate componentele importante, motor, cadru, amortizoare, frâne și roți, poziția pilotului fiind cea care deosebește YZF-R3 de MT-03.
Motorul cu doi cilindri gemeni paraleli este cel care conferă caracter motocicletei și care o face perfectă pentru începători sau pentru cei care vor să folosească o motocicletă zilnic, fără să aibă ceva de demonstrat.
Yamaha MT-03 nu este cea mai puternică de la clasa ei, nu este cea mai rapidă sau cea mai economică, nu are componentele cele mai performante, nu este cea mai ieftină și probabil că nu este cea mai frumoasă, concurența fiind acerbă.
Cu toate acestea, ea reprezintă una dintre cele mai interesante oferte pentru că are de toate, la nici un capitol nu este pe ultimul loc, are finisaje deosebite, se bucură de fiabilitatea unanim recunoscută a produselor Yamaha, iar în România, seriozitatea rețelei oficiale a producătorului poate reprezenta un argument suplimentar.
Fișa tehnică Yamaha MT-03
Motor în patru timpi, cu doi cilindri gemeni paraleli, răcire cu lichid, patru supape pe cilindru, injecție electronică.
Capacitate cilindrică: 321 cmc, cursă și alezaj: 68,0 x 44,1 mm, raport de compresie: 11,2:1.
Putere maximă: 42,0 CP (30,9 kW) la 10.750 rpm, cuplu maxim: 29,6 Nm la 9.000 rpm.
Cutie de viteze cu șase trepte, ambreiaj multidisc în baie de ulei cu acţionare prin cablu, transmisie finală pe lanț.
Cadru din oțel tip Diamant (din țeavă și elemente presate), basculă asimetrică din oțel presat.
Suspensia față: furcă telescopică hidraulică KYB Ø 41 mm nereglabilă, cursă roată față 130 mm. Suspensia spate: amortizor KYB cu reglaj pe preîncărcare, cursă roată spate 125 mm.
Frână față hidraulică cu disc flotant din oțel de Ø 298 mm și etrier cu 2 pistonașe, ABS.
Frână spate hidraulică cu disc de Ø 220 mm și etrier flotant cu 1 pistonaş.
Roată faţă/spate 17”, jante din aliaj ușor cu 5 spiţe duble.
Lungime: 2090 mm, ampatament: 1380 mm, înălțime la şa: 780 mm.
Gardă la sol: 160 mm, masă la plin: 168 kg, capacitate rezervor: 14 ltr.
Motocicleta Yamaha MT-03 testată a fost pusă la dispoziție de Motodynamics SRL, importator autorizat Yamaha.
Filmul a fost prezentat în emisiunea La Volan, difuzată de Digi24 sâmbătă 9 martie 2019.
Echipament folosit la testul modelului Yamaha MT-03
Cască Suomi MX Tourer – Motor Team
Geacă Clover Rainjet WP – Motor Team
Pantaloni FLM Greyhound Air
Mănuşi Spidi Spidi TX-1 – Motor Team
Ghete Alpinestar SMX-1 R Vented – Motor Team
Pentru fanii firmei Yamaha am selecționat mai jos câteva dintre articolele postate în ultima perioadă.
Fiecare zi din viață este câte o poveste, iar poveștile mele sunt, de cele mai multe ori, cu și despre motociclete şi sunt postate pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE, dar pot fi citite și pe Facebook, LinkedIn și Twitter iar filmele sunt postate pe YouTube.